Biotest Laborator Analize Medicale

Analize Medicale Constanta - Biochimie

COLESTEROL

Motivatia dozarii de rutina a colesterolului, la fiecare solicitant de servicii medicale rezulta din functiile lui:

 • a. Element de constitutie a tuturor membranelor celulare;
 • b. Precursor al sintezei hormonilor steroizi (corticosuprarenalieni si sexuali), al acizilor biliari si sarurilor biliare (componente ale sucului biliar ce ajuta la metabolizarea grasimilor din alimente), a vitaminelor D;
 • c. Constituent structural al lipoproteinelor plasmatice.

In organismul uman colesterolul se afla sub doua forme: liber si esterificat. Variatiile fiziologice ale colesterolului total din sange sunt influentate de varsta, sex, mod de alimentatie, profesie, echilibrul neuro-endocrin.

Principalele afectiuni generatoare de variatii patologice ale colesterolului sunt:

Nivel scazut al colesterolului sangvin ( < 140 mg/dl) Nivel crescut al colesterolului sangvin (>260 mg/dl)
 • Boli febrile (pneumonie, febra tifoida)
 • Endocardita subacuta
 • Hipertiroidie
 • TBC
 • Inanitie
 • Boli hepatice (ciroza hepatica decompensata, stadiul final al icterelor grave)
 • Diverse forme de anemie
 • Decompensari cronice ale inimii
 • Sarcina
 • Stari premenstruale
 • Stari postprandiale
 • Guta
 • Ictere hemolitice, colostatice
 • Alcoolism
 • Diabet zaharat
 • Obezitate
 • Insuficienta tiroidiana
 • Sindroame nefrotice

Determinarea colesterolului total, mai ales in cazul bolnavilor cu hipertensiune arteriala, este utila in a evalua riscul de a dezvolta infarctul miocardic si ateroscleroza sistemica. Riscul de a dezvolta o afectiune cardio-vasculara degenerativa se poate stabili prin calcularea valorii raportului:

Colesterol / HDL si corelarea cu nivelul seric al LDL-colesterolului.

Valorile normale ale raportului sunt 3,5 – 5,0. O valoare < 3,5 indica un risc scazut aterogen, iar o valoare > 5 semnifica un risc crescut aterogen.
Interpretarea valorilor circulante ale HDL-colesterolului impune corelatia cu sexul pacientului.

Astfel:

 • a) Pentrul sexul feminin:
  • HDL – colesterol > 65 mg/dl = risc scazut
  • HDL – colesterol intre 45 – 64 mg/dl = risc mediu
  • HDL – colesterol < 45 mg/dl = risc crescut
 • b) Pentru sexul masculin:
  • HDL – colesterol > 55 mg/dl = risc scazut
  • HDL – colesterol intre 35 – 54 mg/dl = risc mediu
  • HDL – colesterol < 35 mg/dl = risc crescut

Oportunitatea momentului inceperii terapiei este stabilita insa de nivelul seric al LDL-colesterolului:

 • a. Valori ale acestei fractiuni lipidice cuprinse intre 170 – 190 mg/dl indica un risc aterogen mediu si impune monitorizearea trimestriala a valorilor HDL si LDL colesterolului cu tratament hipolipemiant optional, dar cu respectarea dietei hipolipidice, saraca in grasimi saturate.
 • b. Valori mai mari de 190 mg/dl releva un risc aterogen crescut care impune o terapie cu efect de scadere a colesterolului si urmarirea periodica a eficientei acesteia.

ANALIZE MEDICALE - HEMOTOLOGIE

1. HEMOGLOBINA (Hb)/ HEMATOCRITUL (Ht)

Hemoglobina – proteina continuta de globulele rosii, carora le ofera culoare, si care vehiculeaza oxigenul in sange.
Hematocritul – masa de hematii (globule rosii sau eritrocite) dintr-un anumit volum de sange.

Hemoglobina si Hematocritul sunt analize medicale in urma carora se stabileste numarul de eritrocite (globule rosii sau hematii) dintr-o anumita cantitate de sange. In baza acestor analize medicale se calculeaza indicii eritrocitari (VEM, CHEM, HEM, sideremia, etc), care furnizeaza informatii despre calitatea si cantitatea globulelor rosii. Acest tip de analize medicale sunt utile in diagnosticarea si monitorizarea anemiilor si policitemiei.

2. NUMARUL DE LEUCOCITE SI FORMULA LEUCOCITARA

Leucocitele sau globulele albe se impart in doua grupe principale: granulocite si nongranulocite. Granulocitele sunt celule in a caror citoplasma exista granulatii distincte si se impart in trei categorii distincte: neutrofile, eozinofile si bazofile. Nongranulocitele sunt globule rosii care nu contin granulatii in masa citoplasmatica si se impart in doua categorii: limfocite si monocite.

Formula leucocitara consta in diferentierea numarului total de globule albe in cele 5 tipuri de leucocite mentionate mai sus. In formul leucocitara mai participa si alte elemente, cum ar fi: metamielocite, mielocite, promielocite, blasti.
Analiza formulei leucocitare este indicat in evaluarea infectiilor, inflamatiilor, intoxicatiilor, alergiilor, bolilor mieloproliferative si limfoproliferative acute si cronice, tumorilor maligne, depresiei medulare.

3. NUMARUL DE TROMBOCITE

Trombocitele sunt fragmente citoplasmatice in forma de disc, bogate in granule si fara nucleu. Determinarea numarului de trombocite este indicata pentru diagnosticarea si monitorizarea sangerarilor neexplicabile, bolilor trombotice si hemoragice, bolilor hepatice, bolilor de sange.

4. TIMPUL QUICK (TIMPUL DE PROTOMBINA)

Aceasta analiza medicala evalueaza calea extrinseca si comuna a coagularii sangelui. Cel mai frecvent, aceasta analiza se recomanda in cazul montiorizarii tratamentului cu anticoagulante orale (Sintrom, Trombostop) si pentru screeningul preoperator.

5. APTT (TIMPUL DE PROTOMBINA PARTIAL ACTIVAT)

Acest tip de analiza medicala evalueaza calea intrinseca a coagularii sangelui. Este o analiza utilizata in monitorizarea terapiei cu heparine nefractionate si in screeningul preoperator.

6. VITEZA DE SEDIMENTARE A HEMATIILOR (VSH)

Hematiile sunt globulele rosii sau eritrocitele. Sedimentarea apare atunci cand eritrocitele agrega sub forma unei coloane. VSH-ul reprezinta rata la care sedimenteaza hematiile dintr-o proba de sange anticoagulat intr-o ora. Determinarea VSH-ului este utila in diagnosticarea si monitorizarea infectiilor, inflamatiilor, bolilor de sange, tumorilor, bolilor autoimune, etc.

7. FIBRINOGENUL (Fb)

Fibrinogenul, o proteina plasmatica sintetizata in ficat, este factorul I al coagularii sangelui. Analiza fibrinogenului din sange este utila in diagnosticarea si monitorizarea infectiilor, inflamatiilor, bolilor autoimune.

ANALIZE MEDICALE – BACTERIOLOGIE

1. COPROCULTURA

Coprocultura este indicata in diagnosticarea si monitorizarea bolilor diareice sau pentru depistarea purtatorilor sanatosi de germeni la intrarea in colectivitate (copii de gradinita) sau acelora care isi desfasoara activitatea in domeniul alimentatiei publice si serviciilor. In laboratorul de analize medicale Biotest Constanta se identifica Salmonella Sp., Shigella Sp., Klebsiella Sp. (la copiii cu varsta sub 2 luni), Candida Sp.

2. EXUDATUL FARINGIAN SI EXUDATUL NAZAL

Aceste analize medicale sunt indicate in diferite patologii ale cailor aeriene superioare, sinusale, dar si pentru depistarea purtatorilor sanatosi de streptococ sau stafilococ la intrarea in colectivitate sau la cei care desfasoara activitati din sectorul alimentatie publica si servicii.
- in cultura bacteriana se identifica Streptococii Beta-hemolitici de grupa A, C, G, stafilococi aurii.
- in cultura fungica se identifica Candida Sp.

3.SECRETIA VAGINALA

Analiza de laborator a secretiei vaginale este indicata in diverse patologii ale zonei genitale joase la femei.
- din cultura bacteriana se identifica bacterii din genul Enterobacteriaceae, Stafilococi aurii, Streptococi de grup B, Enterococi, Pseudomonas Sp.
- din cultura fungica se identifica Candida Sp.

4.SECRETIA URETRALA

Un examen de laborator a secretiei uretrale este recomandat in cazul anumitor patologii ale zonei genitale la barbati.
- din cultura bacteriana se pot evidentia bacterii din genul Enterobacteriaceae, Stafilococi aurii, Streptococi de grup B, Enterococi, Pseudomonas Sp.
- din cultura fungica se identifica Candida Sp.

5.UROCULTURA

Urocultura este o analiza medicala care se recomanda in suspiciuni de infectie urinara.
- din cultura bacteriana se identifica E Coli (cel mai frecvent) sau alti germeni din genul Enterobacteriaceae, Pseudomonas Sp, Enterococi, Stafilococi, Streptococi de grupa B.
- din urina se pot face si culturi fungice (la indicatia clinicianului) pentru evidentierea Candida Sp.

6.SECRETIA OCULARA

Este o analiza indicata in diverse patologii oculare sau in cazul screeningului preoperator (inainte de interventiile chirurgicale oftalmologice).
- din cultura bacteriana se identifica stafilococi, streptococi, bacili din genul Enterobacteriaceae, Pseudomonas Sp.
- din cultura fungica se identifica Candida Sp.

7.SECRETIA OTICA

Secretia otica este o analiza medicala indicata in patologia auriculara (urechea externa si urechea medie).
- din cultura bacteriana se identifica stafilococi, streptococi, bacili din genul Enterobacteriaceae, Pseudomonas Sp.
- din cultura fungica se identifica Candida Sp.

8.ANTIBIOGRAMA

Realizarea unei antibiograme presupune testarea sensibilitatii la antibiotice a tuturor germenilor izolati din diverse produse patogene in vederea instituirii tratamentului specific.

9.ANTIFUNGIGRAMA

Antifungigrama presupune izolarea sporilor de Candida Sp din diverse produse patogene si testarea sensibilitatii tulpinii la antifungige in vederea aplicarii tratamentului corect.


Laborator Clinic Constanta

Copyright ©2022 Biotest Toate drepturile rezervate
Site realizat de Creative Eye - Web Design

Parteneri

GENETIC LAB

Contact

Str. Dorului, Nr. 111 Constanta 900374
Telefon: 0241/544463
Mobil: 0720/154142
E-mail: biotest03@yahoo.com