Biotest Laborator Analize Medicale

Analize Medicale Pacienti

Rezultate Analize Medicale

PRELEVAREA SANGELUI PENTRU ANALIZE MEDICALE.

1. Metoda de recoltarea a sangelui pentru analize medicale – hematologie – LABORATOR ANALIZE MEDICALE CONSTANTA.

Prelavarea sangelui pentru analize medicale care urmaresc determinari hematologice se face dimineata pe nemancate. Pentru recolatrea sangelui necesar unei analize medicale, se folosesc vacutainere sau seringi de unica folosinta. Se preleveaza un volum de sange variabil in functie de tipul de analize medicale, de preferinta din vena de la plica cotului, in felul urmator: pacientul se asaza de preferinta pe un scaun de recolta cu o musama sub cot pentru a preveni patarea lenjeriei cu solutie decontaminanta sau sange, se fixeaza garoul la 10 cm proximal de zona punctiei, se strange si se relaxeaza de cateva ori pumnul fara a masa bratul. Se descopera vena de la plica cotului, se antiseptizeaza regiunea cu alcool sanitar si se face punctia, fie aplicand un vacutainer, fie cu o seringa. Dupa recoltarea sangelui pentru analize medicale, se aplica tamponul de vata imbibat in alcool sanitar la locul de patrundere a acului si se retrage brusc acul. Se face staza prin presiune la locul punctionarii, timp de 2-3 minute, dupa care tamponul se indeparteaza si se fixeaza un plasture cu pansament steril.

Metoda de recoltare a sangelui capilar pentru analize medicale – hematologie – LABORATOR ANALIZE MEDICALE CONSTANTA.

Sangele capilar se recolteaza din pulpa degetului, lobul urechii sau calcai prin intepare, cu un ac steril, dupa dezinfectia pielii. Pielea trebuie bine uscata pentru a evita hemoliza, iar recoltarea trebuie facuta din a doua picatura de sange, dupa ce prima a fost indepartata cu tifon sau vata. Intepatura va fi suficient de profunda ca picaturile de sange necesare pentru analize medicale sa se formeze spontan sau cel mult dupa o compresiune usoara. Se obtin cantitati mici de sange care trebuie prelucrat imediat. Daca pacientii au stat in frig, vor fi lasati sa se incalzeasca in prealabil pentru a evita modificarea parametrilor sangelui datorita fenomenelor vasomotorii din piele. Se recomanda recoltarea sangelui capilar pentru analize medicale la copii atunci cand punctia venoasa nu este posibila, pentru aprecierea gradului de agregare a trombocitelor pe frotiu, in prezenta unui frotiu de sange patologic, pentru a avea nealterata morfologia celulelor de catre anticoagulant si a evita prezenta andoteliilor vasculare.

  • Prelevarea sangelui pentru hemograma se face in vacutainere (cu dop mov), cu anticoagulant (EDTA-K3) 1-2 ml, in functie de virsta.
  • Prelevarea sangelui pentru VSH se face in vacutainere (cu dop negru) cu citrat de sodiu 3,8%.), 2 ml.
  • Prelevarea sangelui pentru teste de coagulare in vacutainere (cu dop albastru) cu citrat de sodiu3,8% - 4,5 ml.

II. Metoda de prelevare a sangelui pentru analize medicale – biochimie – LABORATOR ANALIZE MEDICALE CONSTANTA.

Prelevarea sangelui pentru analize medicale care releva biochimia se face dimineata pe nemancate. Pentru recoltarea sangelui necesare acestor analize medicale se folosesc vacutainere (cu dop rosu) sau seringi de unica folosinta. Se recolteaza un volum de 5-7 ml de sange, de preferinta din vena de la plica cotului, in felul urmator: pacientul se asaza pe un scaun de recolta cu o musama sub cot pentru a preveni patarea lenjeriei cu solutie decontaminanta sau sange, i se fixeaza garoul la 10 cm proximal de zona punctiei, se strange si se relaxeaza de cateva ori pumnul fara a masa bratul. Se descopera vena de la plica cotului, se antiseptizeaza regiunea cu alcool sanitar si se face punctia, fie aplicand un vacutainer, fie o seringa de unica folosinta. Dupa recoltarea sangelui pentru analize medicale, zona punctionata se acopera cu un plasture. Sangele recoltat in seringa se pune intr-un flacon uscat si steril.
La fel ca si in cazul sangelui prelevat pentru analize medicale hematologice, sangele pentru biochimie se lasa pe masa pentru coagulare. Dupa ce serul se decanteaza, sangele se centrifugheaza la 4000 rotatii pe minut timp de 10 minute.

III.Informatii despre metoda de prelevare a sangelui pentru reactii serologice.

Pentru astfel de analize medicale, sangele se recolteaza in aceleasi conditii ca pentru determinari biochimice. Serul astfel pregatit, poate fi pastrat la +4 grade Celsius pentru o durata de 7 zile sau la -20 grade Celsius pentru un timp indelungat. Se evita congelarile si decongelarile repetate care pot fi surse de eroare.

TRANSPORTUL SI CONSERVAREA PROBELOR DE SANGE PENTRU ANALIZE MEDICALE.

I. Regulile generale de transport a sangelui recoltat pentru analize medicale – LABORATOR ANALIZE MEDICALE CONSTANTA.

Majoritatea probelor de sange pentru analize medicale se transporta intr-o lada de polistiren bine inchisa, in care se introduce, la fund, elementele frigorifice congelate pentru a mentine temperatura de +2˚C - +8˚C, etichetata cu “PERICOL BIOLOGIC”.
Pentru cazurile speciale in care probele pentru analize medicale trebuie transportate congelate, in lada frigorifica va exista un termos cu cuburi de gheata; serul sau plasma se decanteaza in recipiente Eppendorf, care se pun in punga de plastic; ea se introduce intre cuburile de gheata (ATENTIE! Nu se congeleaza niciodata sangele integral – produce hemoliza).
Pentru cazurile in care probele de sange pentru analize medicale se transporta la temperatura camerei ( +18˚C - +30˚C), se va folosi o cutie de polistiren foarte bine inchisa in care nu se introduc elemente frigorifice. In mijlocul de transport utilizat trebuie sa existe o temperatura normala de +18˚C - +30˚C.
Cutia ce contine probe pentru analize medicale nu trebuie sa fie expusa la soare (de exemplu, nu se tine la parbrizul masini).
Pentru analize medicale care se efectueaza din ser, vacutainer-ul cu gel activator va fi centrifugat in general la o ora dupa recoltare (exista si mentiuni speciale). Daca transportul probelor se face in ziua recoltarii sangelui nu este necesara decantarea serului (vacutainer-ul centrifugat se transporta ca atare). Daca transportul se face intr-o zi ulterioara, serul va fi decantat in recipiente Eppendorf care vor fi stocate pana la transport conform conditiilor (timp, durata).
Unele produse patologice trebuie transportate la laboratorul de analize medicale la temperatura de 37˚C.
Durata transportului probelor nu trebuie sa depaseasca in general 8 ore (exista si mentiuni speciale).
Coletul cu probe de sange trebuie sa soseasca la laboratorul de analize medicale intre orele 8 – 13 pentru a putea fi receptionat si verificat in vederea depistarii oricaror neconformitati. Probele odata recoltate sunt aduse pentru analize medicale in cel mai scurt timp, maxim 1-2 ore in laborator, pentru a fi testate. Nu se accepta seruri hemolizate, lipemiate sau neidentificate!
Toate serurile pot fi potential contaminate, de aceea ele trebuie transportate ambalate cu respectarea regulilor de transport a agentilor infectiosi (in cutii bine asigurate - casolete). Serurile vor fi etichetate si insotite de buletinul cu datele de identificare ale pacientului.
Dupa testare, serurile se pastreaza in congelator la -14 grade Celsius, timp 72 ore, pentru cazurile in care medicul doreste repetarea testarii si pentru extinderea gamei de analize medicale. Pentru analize medicale care sunt programate in lucru periodic (antiHCV, HIV si alti marcheri serologici), serul este pastrat in congelator la -20 grade Celsius in criotub, cu nume, numar de identificare, data recoltarii, testul cerut pana la testare.

Toate informatiile prezentate mai sus sunt oferite in totalitate de catre echipa BIOTEST CONSTANTA, LABORATOR ANALIZE MEDICALE. Regulile de prelevare a sangelui pentru analize medicale si ale transportului probelor de sange sunt respectat in totalitate de catre echipa BIOTEST CONSTANTA, LABORATOR DE ANALIZE MEDICALE.
ANALIZE MEDICALE PENTRU GRAVIDE ANALIZE MEDICALE NECESARE CELOR CARE ISI DORESC COPII SI CELOR CARE SUNT PE CALE DE A AVEA UN COPIL – LABORATOR ANALIZE MEDICALE CONSTANTA. In ultimii ani au fost introduse in Romania o serie de teste genetice ce evalueaza atat starea de sanatate a celor ce isi doresc copii, cat si a copiilor inca din timpul vietii fetale. Aceste teste au menirea de a reduce stresul emotional din perioada sarcinii. Parintii moderni incep prin a-si face seturi complete de analize medicale de sange inaintea conceptiei; aceste analize medicale sunt binevenite, iar cererile de CARIOTIP sunt din ce in ce mai frecvente. Aceasta analiza din sange a cromozomilor pentru cuplurile care au trecut prin trauma unor pierderi repetate de sarcina, devine mai mult decat necesara. Procedura presupune recoltarea a 5 ml de sange, deci nimic anormal fata de o recoltare de orice fel de analize medicale obisnuite. Din acest moment aveti mari sanse sa aveti un bebelus sanatos! Sa profitati din plin de aceste 9 luni: acum se creeaza acea legatura unica de afectivitate intre dumneavoastra si copil. Este firesc ca in aceasta perioada sa apara o anumita neliniste, sa se nasca numeroase intrebari. Cea mai frecventa si fireasca dintre ele este: OARE COPILUL MEU VA FI SANATOS? Din pacate nimeni nu va poate da un raspuns 100 % sigur . Exista insa anumite teste si analize medicale ce nu fac nici un rau bebelusului dumneavoastra si pe care acum le puteti efectua. Aceste analize medicale sunt extrem de simple! Spre exemplu, TESTELE GENETICE DE SCREENING dau informatii despre gradul de risc pentu anumite afectiuni (trisomia 21 sau sindrom Down, trisomia 18 sau sindromul Edwards, defecte de tub neural). Majoritatea acestor analize medicale nu necesita decat o cantitate mica de sange venos, recoltata de la mama si pot aprecia starea de sanatate atat a mamei, cat si a fatului. Primul teste din acest sir de analize medicale este TESTUL COMBINAT si se efecueaza in perioada dintre saptamanile 10 - 14 de sarcina . Al doilea si cel mai solicitat este TRIPLU TEST, efectuat in saptamanile 14 -21 de sarcina. Prin intermediul unei astfel de analize medicale se detecteaza peste 70% din fetusii cu sindrom Down, un procent rezonabil pentru a se recomanda ca procedura de screening pentru toate gravidele, indiferent de varsta materna. Acest test face parte din gama de analize medicale de rutina pentru majoritatea spitalelor de profil din strainatate. Din gama de analize medicale necesare gravidelor, insa ceruta mai rar de medici, face parte TESTUL QUAD (saptamana 14 - 21 de sarcina). Acesta adauga la cei trei markeri serici determinati in triplul test (AFP, hCG, uE3) si un al patrulea, numit inhibina A. Ultimele doua analize medicale prezinta o sensibilitate mai mica decat testul combinat, dar permit in schimb si evaluarea riscului pentru defectele de tub neural (spina bifida, anencefalie). ANALIZE MEDICALE REALIZATE – INFORMATII GENERALE. Este obligatorie efectuarea unei ecografii cu o zi inaintea recoltarii de sange pentru analize medicale sau chiar in aceeasi zi pentru a se stabili varsta gestationala reala; valorile markerilor determinati din sange sunt strict dependente de varsta gestationala, de aceea o eroare de estimare de cateva zile poate duce la erori in calcularea riscului. Este bine de stiut totusi ca un rezultat negativ al analizelor medicale pentru sindrom Down sau Edwards nu exclude acest risc in totalitate. Daca riscul estimat depaseste un anumit nivel mediu de risc acceptat, testul pe care ati ales sa il efectuati se considera a avea un rezultat pozitiv. Acest rezultat nu inseamna obligatoriu ca sarcina este afectata – toate aceste teste sunt teste de screening, nu de diagnostic – insa necesita o urmarire ecografica mult mai atenta, consiliere genetica sau efectuarea unui test genetic de diagnostic din vilozitati coriale sau din celule amniotice. Testele genetice de diagnostic precum amniocenteza presupun prelevarea unei cantitati mici din lichidul amniotic care inconjoara fatul in cavitatea amniotica, procedura efectuata de medicul specialist si monitorizata ecografic. Amniocenteza poate fi solicitata in urma unui test de screening pozitiv. Reprezinta o alegere care apartine exclusiv mamei. Pacientele care au avut copii cu malformatii genetice sau pacientele de peste 35 de ani au nevoie de sfatul si indicatiile pertinente ale medicului obstetrico - ginecolog. AMNIOCENTEZA sau CARIOTIPUL FETAL reprezinta acelasi lucru si reprezinta un tip de analize medicale clasic, necesar detectarii timpurii a urmatoarelor boli genetice: Sindromul Down, Sindromul Edwards, Sindromul Patau, Sindromul Turner, Sindromul Triplu X, Sindromul Klinefelter, Sindromul XYY. Tehnica QF – PCR permite detectia aneuploidiilor cromozomilor 13, 18, 21, X si Y, precum si triploidiei in 48 de ore, cu o sensibilitate si specificitate ce se apropie de 100%. Din punct de vedere al procedurii, tehnica prezinta o serie de avantaje, fiind indicata impreuna cu amniocenteza, care insa are o durata de lucru de 14 zile din cauza necesitatii cultivarii celulelor. Toate aceste analize medicale ultra-moderne sunt posibile si in CONSTANTA prin LABORATORUL de ANALIZE MEDICALE BIOTEST CONSTANTA cu sediul in str Dorului, nr. 111, ce are exclusivitate de colaborare cu GENETIC LAB Bucuresti ce lucreaza sub egida GENDIA Europa. Laboratorul de analize medicale Biotest Constanta vine in intampinarea medicilor si a pacientilor care isi doresc copii sanatosi! ANALIZE MEDICALE - TESTUL COMBINAT Este primul dintre testele genetice de screening. Este un test ce presupune o recolta de sange insotita de o ecografie foarte recenta – ideal este sa existe 24 de ore intre cele doua proceduri. Ecografia este executata de un medic ginecolog care masoara pe aparatul ecografic Translucenta nucala (NT). Testul Combinat sau Dublu Test sunt analize medicale care se efectueaza in primul trimestru, in saptamanile 11-13,6 de sarcina si detecteaza 91% din fetusii cu sindrom Down si 97% din fetusii cu sindrom Edwards. ANALIZE MEDICALE - TESTUL TRIPLU Femeile insarcinate care au depasit 14 saptamani de sarcina pot opta pentru realizarea acestuia. Acesta consta in efectuarea unei ecografii urmata de o recoltare de sange in minim de timp posibil (ideal 24 ore). Triplul test se realizeaza intre 14 si 21 saptamani de sarcina . Triplul test poate detecta urmatoarele anomalii fetale: - defectele de tub neural - sindromul Down sau trisomia 21 - sindromul Edwards sau trisomia 18 Triplul test este o metoda de screening, motiv pentru care valorile obtinute in urma unei astfel de analize medicale au o doar o valoare orientativa pentru diagnostic. Daca riscul estimat depaseste un anumit nivel mediu de risc acceptat, rezultatul acestor analize medicale se considera pozitiv. Majoritatea gravidelor la care se obtine un rezultat pozitiv pot avea insa un copil normal. Acestea vor fi selectate pentru consiliere genetica, urmarire ecografica si efectuarea unor teste genetice invazive de tipul Amniocentezei cu efectuarea cariotipului fetal din celulele amniotice. ANALIZE MEDICALE - TESTUL QUAD In saptamanile 14.1 - 21 de sarcina se poate efectua si testul Quad pe acelasi principiu al unei ecografii urmata de o recoltare de sange matern in minim de timp posibil. TIPLUL TEST si TESTUL QUAD prezinta o sensibilitate mai mica decat TESTUL COMBINAT, insa sunt analize medicale care permit si evaluarea riscului pentru defectele de tub neural (spina bifida, anencefalie). O alta optiune o reprezinta TESTUL INTEGRAT ce presupune realizarea ambelor analize medicale, TESTUL COMBINAT si TESTUL TRIPLU / TESTUL QUAD si integrarea rezultatelor obtinute, sensibilitatea crescand la 94%.

Pacientii Laboratorului de analize medicale Biotest Constanta trebuie:

  • sa fie de acord cu cerintele efectuarii acelor analize medicale pe care le-au solicitat (sa nu manance inainte de recoltare, sa se supuna pregatirii speciale, medicatie, anamneza);
  • sa informeze personalul laboratorului de analize medicale Biotest Constanta daca nu reusesc sa indeplineasca regulile pentru o recolta satisfacatoare;
  • sa anunte personalul laboratorului de analize medicale Biotest Constanta despre afectiunile cronice sau bolile active care pot influenta rezultatele anumitor analize medicale sau care pot fi impresionate de catre procedurile de recolta;
  • sa urmeze toti pasii procedurii de diagnosticare si sa se supuna testelor cerute de clinician;
  • sa nu consume alcool, droguri sau alte medicamente care sa influenteze rezultatele analizelor medicale;

Recoltarea de analize medicale in regim de urgenta presupune prelevarea probelor in afara intervalului de recoltare afisat de catre Biotest Constanta, laborator de analize medicale. Personalul Biotest Constanta, laborator de analize medicale, recolteaza probe pana la ora la care acestea pot beneficia de regimul de lucru impus de numarul de pacienti si de programul de lucru, fara ca acesta sa se prelungeasca nejustificat. Proba recoltata in regim de urgenta va avea acelasi circuit ca si restul de analize medicale aflate deja in lucru. Rezultatele acestor analize medicale pot fi inmanate personal persoanei in cauza sau apartinatorilor legali ori pot fi transferate electronic sau prin fax medicului solicitant sau institutiei care a trimis pacientul respectiv catre Biotest Constanta, laborator de analize medicale. Exista cazuri speciale in care programul de lucru al laboratorului de analize medicale Biotest Constanta se poate prelungi, de comun acord cu personalul, in vederea obtinerii unor rezultate in regime de urgenta, acest lucru fiind hotarat de catre Managerul Tehnic in colaborare cu Medicul sef de laborator.

Situatii in care Biotest Constanta, laborator de analize medicale, poate respinge probele biologice recoltate intern:

  1. proba neidentificata;
  2. produs biologic neinsotit de cerere de analiza;
  3. inadvertenta intre cerere si specimen;
  4. cantitate insuficienta de produs biologic;
  5. proba coagulata (recoltata in vacuette cu anticoagulant);
  6. recipient necorespunzator;
  7. vacuette expirate;
  8. cerere de analiza neparafata, incomplet completata;

Autorecoltarea probelor de catre pacienti presupune colaborarea cu laboratorul, intelegerea de catre acestia a procedurilor inscrise in instructiunile de recoltare, respectarea codului IR pe care pacientul il primeste odata cu recipientele corespunzatoare cererii de analize, dupa cum urmeaza:

  1. urina pentru examenul sumar de urina se recolteaza in recipiente uscate si curate conform IR- 05
  2. urina pentru urocultura se recolteaza in reciepiente sterile inchise etans. Recipientele cu pierderi de lichid sunt respinse. Dupa recoltare proba de urina trebuie adusa la laborator in maxim 3 ore.
  3. urina din 24 de ore pentru glicozurie de recolteaza conform IR- 06. Dozarea glucozei din urina de dimineata este refuzata.
  4. urina din 24 de ore pentru determinarea cleareance-ului de creatinina conform IR-11.
  5. urina pentru Proba ADDIS se recolteaza conform IR-07. Nerespectarea intocmai a instructiunilor de recoltare atrage respingerea probei.
  6. materiile fecale se recolteaza in recipiente diferite in functie de analiza ceruta:
    • coprorecoltoare prevazute cu paleta conform IR-01 pentru ex microscopic direct
    • coprorecoltoare sterile cu mediu conform IR-02 pentru coprocultura.
    • coprorecoltoare dedicate (furnizate de producatorul kitului de reactivi) conform IR-03
  7. secretiile vaginale si endocervicale se recolteaza de catre medicul ginecolog si sunt supuse regimului probelor recoltate extern.
  8. secretiile uretrale se recolteaza conform IR-08 si se aduc la laborator.
  9. spermograma se recolteaza conform IR-09 in laborator sau extern in functie de anotimp sau de domiciliul pacientului.

Daca specificatiile mentionate mai sus nu sunt respectate, personalul laboratorului de analize medicale Biotest Constanta isi rezerva dreptul de a respinge probele. De asemenea, probele care sosesc in laborator dupa mai mult de o ora de la recoltare vor fi respinse.

I.Informatii GENERALE despre metoda de prelevare a materiilor fecale pentru analize medicale de catre pacienti – LABORATOR ANALIZE MEDICALE CONSTANTA.

Recoltarea materiilor fecale pentru analiza medicala “Examen coproparazitologic” se face din scaunul emis spontan, prelevand din bolul fecal fragmente din diferite parti. De asemenea, se va recolta si trimite la laboratorul de analize medicale orice fragment suspect, mucozitati sau produse nedigerate prezente in fecale. Recoltarea de probe pentru analize medicale se va face in coprorecoltoare din plastic cu lingurita. Bolnavul nu trebuie sa fi ingerat timp de cel putin 3 zile inainte de recoltare, substante care ar ingreuna citirea rezultatelor probei analizate cum ar fi: saruri de bismut si de bariu, caolin, creta carbine. De asemenea, pacientul care se supune unei astfel de analize medicale nu trebuie sa fi luat in acest interval purgative uleioase ca uleiul de ricin sau uleiul de parafina. Se va evita contaminarea materiilor fecale cu urina, in special atunci cand se urmareste prezenta de protozoare in stare vegetativa.

LABORATOR ANALIZE MEDICALE CONSTANTA IR-01

RECOLTAREA MATERIILOR FECALE PENTRU ANALIZE MEDICALE PARAZITOLOGICE:

Pentru examenul parazitologic, se vor recolta in colectoare de plastic cu lingurita materii fecale emise in mod spontan – fara utilizarea de purgative uleioase sau laxative pe baza de carbune – prelevand din bolul fecal fragmente din diferite parti. Se va recolta si trimite la laboratorul de analize medicale orice fragment suspect, mucozitati sau produse nedigerate prezente in fecale. Dupa recoltarea probelor pentru analize medicale, se recomanda ca proba sa fie adusa la laborator in maxim 4 ore. Daca nu este posibil, probele recoltate vor fi pastrate la +4 grade Celsius si trimise la laboratorul de analize medicale in maxim 24 ore de la eliminarea fecalelor.
In cazul in care in scaun se observa viermisori sau fragmente suspecte de viermi intestinali, acestia vor fi recoltati cu o pensa si introdusi intr-un vas de sticla sau de material plastic prevazut cu capac care se inchide ermetic. Pentru ca parazitii din probele pentru analize medicale sa nu se usuce sau sa se altereze, se va turna peste ei alcool sanitar, apa de colonie sau apa sarata, dupa care vor fi transportati la laboratorul de analize medicale.

LABORATOR ANALIZE MEDICALE CONSTANTA IR-02

RECOLTAREA MATERIILOR FECALE PENTRU ANALIZE MEDICALE DE COPROCULTURA:

Pentru coprocultura, se vor recolta in colectoare de plastic de unica folosinta, cu lingurita, materii fecale proaspete, emise in mod spontan, prelevand din bolul fecal portiuni de scaun cu mucus si, eventual, urme de sange. Cand acestea lipsesc, se recolteaza pentru analize medicale fragmente de fecale din 2-3 locuri diferite. Cantitatea minima de material fecat este de 5 g, iar cand scaunul este lichid , recoltorul trebuie umplut in proportie de ½. Transportul la laboratorul de analize medicale se face in cel mult 2 ore de la prelevare. Daca acest lucru nu este posibil, se vor folosi recoltoare cu lichid conservant. Nu se va utiliza nici un medicament (antibiotice, sulfamide, Mexaform, etc.) inainte de a efectua acest tip de analize medicale, deoarece ar putea distruge microbii din scaun.

LABORATOR ANALIZE MEDICALE CONSTANTA IR-03

RECOLTAREA MATERIILOR FECALE PENTRU ANALIZE MEDICALE ALE HEMORAGIILOR OCULTE:

La recoltarea materiilor fecale pentru analize medicale ale sangelui (hemoragii oculte), bolnavul va urma un regim alimentar special, recomandat de medic si nu va lua nici un medicament cu 24 de ore inainte de analiza.Vor fi recoltate pentru analize medicale materii fecale proaspete, emise dimineata. Daca nu este posibil (mai ales la copii), produsul se poate recolta si seara si va fi pastrat la rece pentru a nu fermenta (materiile fecale pentru analize medicale nu se vor pastra in frigider, caci exista riscul infectarii alimentelor). Din scaunul proaspat, eliminat la closet, pe o hartie sau pe un carton curat, cu lopatica recipientului, se recolteaza cateva grame (cat un degetar) de materii fecale si se depun in recipientul pregatit dinainte.
La copiii mici, materiile fecale se vor recolta din oala de noapte care in prealabil a fost bine spalata.
Dupa ce pe recipient se va nota numele bolnavului si varsta, acesta va fi ambalat in hartie si va fi transportat cat mai repede la laboratorul de analize medicale. Este indicat ca fiecare persoana, mai ales in caz de boala, sa observe si aspectul scaunului din care se recolteaza proba pentru analize medicale: daca este colorat si ce culoare are, daca este necolorat sau albicios, daca are urme de sange, etc.

II.Informatii generale despre metoda de prelevare a URINEI pentru analize medicale de catre pacienti – LABORATOR ANALIZE MEDICALE CONSTANTA.

LABORATOR ANALIZE MEDICALE CONSTANTA IR-04

RECOLTAREA URINEI PENTRU ANALIZE MEDICALE DE UROCULTURA:

Pentru acest tip de prelevare a probelor pentru analize medicale, se face in prealabil o toaleta a organelor genitale exterioare cu apa si sapun si stergerea cu un prosop curat prin tamponare. Prelevarea urinei pentru analize medicale se efectueaza inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice. Proba de urina se colecteaza din jetul mijlociu, direct in recipientul steril cu gatul larg. Volumul necesar unei examinari este de 10-15 ml. Transportul la laborator de analize medicale se face in cel mult 1 ora de la prelevare. Daca acest lucru nu este posibil, proba de urina pentru analize medicale se va pastra la frigider cateva ore.

LABORATOR ANALIZE MEDICALE CONSTANTA IR-05

RECOLTAREA URINEI PENTRU ANALIZE MEDICALE DE SUMAR:

Prelevarea urinei pentru un examen de sumar se efectueaza din primul jet al urinii de dimineata. direct in recipientul steril cu gatul larg. Volumul necesar unei analize medicale corecte este de 10-15 ml. Transportul la laborator de analize medicale se face in cel mult 1 ora de la prelevare. Daca acest lucru nu este posibil, proba de urina se va pastra la frigider cateva ore.

LABORATOR ANALIZE MEDICALE CONSTANTA IR-06

RECOLTAREA URINEI DIN 24 DE ORE PENTRU ANALIZE MEDICALE CARE URMARESC DOZAREA GLUCOZEI:

Pentru un astfel de examen, urina de dimineata se arunca. In tot timpul zilei si noptii (24 de ore) se colecteaza urina intr-un vas curat. Volumul de urina emis se masoara sau se aproximeaza cat mai exact. Rugam pacientul sa retina sau sa noteze acest volum. Un eşantion din urina colectata in 24 de ore se aduce la laboratorul de analize medicale in recipiente sterile (curate) pentru dozarea glucozei din urina din 24 de ore.

LABORATOR ANALIZE MEDICALE CONSTANTA IR-07

RECOLTAREA URINEI PENTRU PROBA ADDIS.:

La ora 04:00 dimineata se goleste vezica. Dupa trei ore in care pacientul nu mai consuma lichide si sta in pat (repaus total), se preleveaza proba de urina (toata cantitatea de urina eliminata) intr-un recipient steril si se transporta recipientul bine inchis la laboratorul de analize medicale.

III.Informatii generale despre metoda de prelevare a probelor de catre pacienti pentru analize medicale ale aparatului reproductiv/urinar – LABORATOR ANALIZE MEDICALE CONSTANTA.

LABORATOR ANALIZE MEDICALE CONSTANTA IR-08

RECOLTAREA SECRETIEI URETRALE PENTRU ANALIZE MEDICALE:

Recoltarea probei pentru acest examen se realizeaza dimineata, inaintea mictiunii. Pentru asta, se utilizeaza un betisor cu vata steril. Recoltarea se realizeaza introducand foarte usor betisorul in mucoasa uretrei. Se intinde secretia pe o lama; se usuca la aer. Un masaj prostatic usor poate conduce la o descarcare maxima de secretie in uretra. Pentru detectarea Ag. Chlamydia (test imunologic din secretie uretrala), betisorul se roteste 360 grade Celsius pentru dislocarea celulelor epiteliale. Recoltarea se efecueaza numai in laboratorul de analize medicale.

LABORATOR ANALIZE MEDICALE CONSTANTA IR-09

RECOLTAREA DE SPERMA PENTRU SPERMOGRAMA:

Recoltarea corecta de esantioane de sperma pentru analize medicale a se face indeplinind urmatoarele conditii:
-minim 3 zile (76 ore) de abstinenta sexuala.
-recoltarea de probe pentru analize medicale se face dupa mictiune, manual (prin masturbare). Intreaga cantitate de sperma eliminata va fi colectata intr-un recipient steril. Nu se admite ca satisfacatoare proba recoltata intr-un alt fel de recipient si nici dupa un contact sexual intrerupt. Se va retine ora recoltarii, iar proba va fi transportata la laborator de analize medicale in maximum 30 min., cu mentinerea ei la o tempertatura apropiata de temperatura corpului. De obicei, pacientii recolteaza aceasta proba in cadrul laboratoarelor de analize medicale.

Recoltarea probelor pentru TESTUL PANORAMA – test neinvaziv pentru DIAGNOSTIC PRENATAL IR-12 Kitul livrat de firma producatoare contine doua eprubete pentru recoltare de sange si un sistem de raclaj lingual. Exista si o punga cu gel si sistem antisoc pentru transport.
Eprubetele de sange vor fi recoltate de la mama.Trebuiesc umplute pana la semnul indicat , se agita apoi usor de 2-3 ori. Pacienta poate manca usor inainte de recolta.
Raclajul lingual se face de la tatal copilului ; Inaintea raclajului isi clateste gura de 3 ori cu apa curata. Se poate manca cu 1 ora inaintea recoltei.Raclajul se face timp de 1 min ,circular pe interiorul obrajilor pacientului. Dupa recolta, produsul se lasa fara a fi acoperit timp de 15 min. Timpii trebuiesc monitorizati cu ceasul de laborator.

Dupa finalizarea recoltei se desface punga cu gel si se introduc numai eprubetele cu sange matern , vertical, cu inelul de cauciuc in sus, dupa care se inchide cu apasarea ambelor butoane pana la perceperea unui click, ceea ce presupune ca ambalarea s-a facut corect.
Tamponul cu secretie bucala se asambleaza la loc in buretele din care a fost scos.
Pe fiecare recipient se scrie ID ul si numele in clar al pacientului.
Se adauga data si numele persoanei care a recoltat.

Pacienta este necesar sa aiba sarcina unica, sa nu fi fost supusa FIV , sau in cazul acesta, ovulul sa apartina mamei.

Toate datele cerute de chestionarul de accept vor fi atent completate si deasemenea semnate de pacienti. Sunt obligatorii : nume, prenume, CNP, greutatea, data probabila a nasterii, varsta gestationala, motivatia cererii de analize, semnatura.

RIDICARE REZULTATELOR PENTRU ANALIZE MEDICALE EFECTUATE:

REZULTATELE ANALIZELOR EFECTUATE IN LABORATORUL BIOTEST CONSTANTA SE ELIBEREAZA DE LUNI PANA VINERI, INTRE ORELE: 15.00 – 17.00.

NR Crt. Cod Denumirea analizei de laborator Tarif decontat de casa de asiguriri de sanatate (lei)
Hematologie
1. 2,6001 Hemoleucograma completa - hemoglobina, hematocrit, numaratoare eritrocite. numaratoare leucocite. numaratoare trombocite, formula 14,01
2. 26,002 Numaratoare reticulocite 5,62
3. 26,003 Examen citologic al frotiului sanguin *3) 18,62
4. 2.604 VSH*1) 2,63
5. 260,501 Determinare la gravidă a grupului sanguin ABO*1) 7,54
6. 260,502 Determinare la gravidă a grupului sanguin Rh*1) 7,88
7. 26,059 Anticorpi specifici anti Rh la gravidă 7,54
8. 26,101 Timp Quick şi INR*1) (International Normalised Ratio) 14,68
9. 26,102 APTT 12,3
10. 26,103 Fibrinogenemie*1) 13,68
Biochimie - serică şi urinară
11. 21,002 Proteine totale serice*1) 7,04
12. 21,003 Electroforeza proteinelor serice*1) 15,2
13. 210,063 Feritină serică *1) 40,00
14. 21,011 Uree serică*1) 5,86
15. 21,012 Acid uric seric*1) 5,86
16. 21,014 Creatinină serică*1), **) 5,92
17. 21,015 Bilirubină totală*1) 5,86
18. 21,016 Bilirubină directă*1) 5,86
19. 2.102 Glicemie*1) 5,74
20. 210,303 Colesterol seric total*1) 5,74
21. 210,304 HDL colesterol*1) 8,19
22. 210,305 LDL colesterol*1) 7,69
23. 210,306 Trigliceride serice*1) 7,04
24. 210,402 TGP*1) 5,86
25. 210,403 TGO*1) 5,83
26. 210,404 Creatinkinaza CK 10,00
27. 210,406 Gama GT *1) 7,99
28. 210,409 Fosfatază alcalină*1) 7,79
29. 2.105 Sodiu seric*1) 10,00
30. 210,501 Potasiu seric*1) 11,00
31. 210,503 Calciu seric total*1) 5,37
32. 210,504 Calciu ionic seric*1) 7,88
33. 210,505 Magneziemie*1) 5,37
34. 210,506 Sideremie*1) 7,1
35. 210,507 Fosfor (fosfat seric) *9) 13,00
36. 2.26 Examen complet de urină (sumar + sediment) *1) 9,34
37. 22,604 Dozare proteine urinare*1) 5,37
38. 22,612 Microalbuminuria (albumină urinară) *8) 22,00
39. 22,622 Dozare glucoză urinară*1) 5,37
40. 22,623 Creatinină urinară *8) 8,00
Imunologie
41. 2.25 TSH*1) 20,50
42. 22,502 FT4*1) 20,83
43. 22,507 Parathormonul seric (PTH) 43,00
44. 22,509 Hormonul foliculinostimulant FSH 23,82
45. 2.251 Hormonul luteinizant (LH) 23,82
46. 22,514 Cortizol 27,87
47. 22,521 Testosteron 30,10
48. 22,522 Estradiol 23,82
49. 22,523 Progesteron 25,31
50. 22,525 Prolactină 25,31
51. 2,327,091 Anti-HAV IgM*2) 40,98
52. 2,327,092 Ag HBs*1) 31,15
53. 2,327,093 Anticorpi Anti HCV *1) 64,90
54. 2.3271 Testare HIV la gravidă*1) 33,29
55. 2.4 ASLO*1) 11,48
56. 2.4001 VDRL*1) sau RPR*1) 5,49
57. 240,013 Confirmare TPHA*4) 12,29
58. 240,203 Antigen Helicobacter Pylori*1) 40,00
59. 2,430,011 Complement seric C3 10,84
60. 2,430,012 Complement seric C4 10,84
61. 2.4301 IgG seric 14,77
62. 243,011 IgA seric 14,77
63. 243,012 IgM seric 15,10
64. 243,014 IgE seric 14,29
65. 240,053 Proteina C reactivă*1) 10,67
66. 2.4304 Factor reumatoid 9,34
67. 243,044 ATPO 39,00
68. 243,135 PSA*1) 23,07
69. 243,136 free PSA*6) 23,61
Microbiologie
Exudat faringian
70. 23,025 Examen bacteriologic exudat faringian - Examen microscopic nativ şi colorat, cultură şi identificare bacteriană*1) 15,29
71. 250,102 Examen fungic exudat faringian - Examen microscopic nativ şi colorat, cultură şi identificare fungică*1) 15,29
Examen urină
72. 2.31 Urocultură*1) - Examen microscopic nativ şi colorat, cultură şi identificare bacteriană 15,29
Examene materii fecale
73. 23,062 Coprocultură*1) - Examen microscopic nativ şi colorat, cultură şi identificare bacteriană 15,29
74. 2.50120_1 Examen micologic materii fecale - Examen microscopic nativ şi colorat, cultură şi identificare fungică *1) 15,29
75. 2.51 Examen coproparazitologic*1) 12,46
76. 2.2701 Depistare hemoragii oculte*1) 25,00
Examene din secreţii vaginale
77. 2.3074 Examene din secreţii vaginale - Examen microscopic nativ şi colorat, cultură şi identificare bacteriană *1) 15,29
78. 2.50114 Examene din secreţii vaginale - Examen microscopic nativ şi colorat, cultură şi identificare fungică *1) 15,29
Examene din secreţii uretrale
79. 2.308 Examene din secreţii uretrale - Examen microscopic nativ şi colorat, cultură şi identificare bacteriană *1) 15,29
80. 2.50115 Examene din secreţii uretrale - Examen microscopic nativ şi colorat, cultură şi identificare fungică *1) 15,29
Examene din secreţii otice
81. 2.305 Examen bacteriologic din secreţii otice - Examen microscopic nativ şi colorat, cultură şi identificare bacteriană *1) 15,29
82. 2.50119 Examen fungic din secreţii otice - Examen microscopic nativ şi colorat, cultură şi identificare fungică*1) 15,29
Examene din secreţii nazale
83. 2.3022 Examen bacteriologic din secreţii nazale - Examen microscopic nativ şi colorat, cultură şi identificare bacteriană*1) 15,29
84. 2.50103 Examen fungic din secreţii nazale - Examen microscopic nativ şi colorat, cultură şi identificare fungică*1) 15,29
Examene din secreţii conjunctivale
85. 2.304 Examen bacteriologic din secreţii conjunctivale - Examen microscopic nativ şi colorat, cultură şi identificare bacteriană *1) 15,29
86. 250110 Examen fungic din secreţii conjunctivale - Examen microscopic nativ şi colorat, cultură şi identificare fungică *1) 15,29
Examene din colecţie purulentă
87. 25032 Examen bacteriologic din colecţie purulentă - Examen microscopic nativ şi colorat, cultură şi identificare bacteriană 15,29
88. 2.50120_2 Examen fungic din colecţie purulentă - Examen microscopic nativ şi colorat, cultură şi identificare fungică 15,29
Testarea sensibilităţii la substanţe antimicrobiene şi antifungice
89. 2.313 Antibiogramă*5) 12,23
90. 2.502 Antifungigramă*5) 14,55
Examinări histopatologice şi citologice
91. 2.9021_1 Examen histopatologic procedura completă HE (1 - 3 blocuri) *7) 130
92. 2.9021_2 Examen histopatologic procedura completă HE (4 - 6 blocuri) *7) 250
93. 2.9010_1 Examen histopatologic procedura completă HE şi coloraţii speciale (1 - 3 blocuri) *7) 160
94. 2.9010_2 Examen histopatologic procedura completă HE şi coloraţii speciale ( 4 - 6 blocuri) *7) 280
95. 2.903 Teste imunohistochimice*) 200 lei/set
96. 2.9022 Citodiagnostic spută prin incluzii la parafină (1 - 3 blocuri) 100
97. 2.916 Examen citologic cervico-vaginal Babeş-Papanicolau*1) 40
98. 2.9025 Citodiagnostic lichid de puncţie 80

F02-PG05
Editia 3 Revizie 1

CHESTIONAR SATISFACTIE CLIENTI

Parerea generala despre servciile SC Laborator Biotest este:

Intrebari Chestionar Punctaj acordat/Raspuns Pacient
1 pct 2 pct 3 pct 4 pct 5 pct
SC Laborator Biotest va furnizeaza gama de analize (Servicii) de care am nevoie?
Ati fost informat cum sa ma pregatesc pentru recoltare (de catre personalul Laborator Biotest/prin fluturasi cu informatii prvind modul de pregatire pentru recoltare)?
Timpul de asteptare in sala de receptie pacienti a fost acceptabil?
Asistenta v-a aratat acul sigilat si recipientele ce urmeaza a fi folosite?
Procedura de recoltare s-a executat intr-un mod profesional?
Ati primit rezultatele analizelor la data precizata pe fluturasul dat de asistenta si intr-un mode convenabil pentru mine (la receptie/pe mail/prin fax)?
Personalul a fost amabil si m-a tratat cu respect?
Ce v-a determinat sa apelati la serviciile noastre?



De cate ori ati apelat la serviciile SC Laborator Biotest
Puteti sa ne descrieti un eveniment care v-a marcat (placut/neplacut) in legatura cu serviciile oferite de SC Laborator Biotest?
- Femeiesc Barbatesc
Scrie in casuta alaturata rezultatul adunarii: 3+6 = (Test de securitate)

Laborator Clinic Constanta

Copyright ©2024 Biotest Toate drepturile rezervate

Parteneri

GENETIC LAB

Contact

Constanta, str. Dorului, Nr. 111
Tel: 0241.544.463
Mob: 0720.154.142

Ovidiu, sos. National nr. 91
Mob: 0758.071.512

E-mail: biotest03@yahoo.com